Pri oblikovanju jedilnika upoštevamo priporočila strokovnih služb za zdravo in varno prehrano. V živilih in jedeh so označeni alergeni skladno z uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošniku.
V jedeh so lahko prisotni naslednji alergeni:
- Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih;
- Raki in proizvodi iz njih;
- Jajca in proizvodi iz njih;
- Ribe in proizvodi iz njih;
- Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
- Zrnje soje in proizvodi iz njega;
- Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
- Oreški, in sicer: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih;
- Listna zelena in proizvodi iz nje;
- Gorčično seme in proizvodi iz njega;
- Sezamovo seme in proizvodi iz njega;
- Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2;
- Volčji bob in proizvodi iz njega;
- Mehkužci in proizvodi iz njih.