Alergeni

Pri oblikovanju jedilnika upoštevamo priporočila strokovnih služb za zdravo in varno prehrano. V živilih in jedeh so označeni alergeni  skladno z uredbo 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošniku.

V jedeh so lahko prisotni naslednji alergeni:

  1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih;
  2. Raki in proizvodi iz njih;
  3. Jajca in proizvodi iz njih;
  4. Ribe in proizvodi iz njih;
  5. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  6. Zrnje soje in proizvodi iz njega;
  7. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
  8. Oreški, in sicer: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih;
  9. Listna zelena in proizvodi iz nje;
  10. Gorčično seme in proizvodi iz njega;
  11. Sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2;
  13. Volčji bob in proizvodi iz njega;
  14. Mehkužci in proizvodi iz njih.

Obvestila

03.05.2022
Uganka meseca maja
Enota Dobrovo
Svetovni dan čebel
30.03.2022
Uganka meseca aprila
Enota Dobrovo
Svetovni dan knjige
22.03.2022
Kuharski izziv testenine
Enota Kojsko
V skupini pikapolonice smo se preizkusili v izdelovanju domačih testenin. naš recept si lahko ogledate tukaj.
16.03.2022
"Dober spanec, bister um, vse dobro"
Enota Dobrovo
V petek, 18. marca 2022, se obeležuje svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom "Dober spanec, bister um, vse dobro".
10.03.2022
Kuharski izziv Muffini
Enota Kojsko
V skupini Mavrice smo pekli Muffine. Naš recept si lahko ogledate tukaj