Slovenski zajtrk pri Lisičkah

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj zdrava, sveža in okusnejša.
Zato smo v tem tednu imeli dve dejavnosti izpeljane z medgeneracijskem sodelovanjem.
V ponedeljek, nam je nona Vesna pokazala, kako se doma lahko speče kruh. Prebrala nam je tudi pesmico briške avtorice Krašček – Kruh.
V torek nam je nona Rosanda pokazala, kako so nekoč delali maslo s 'pinjo'. Niso ga kupovali v trgovini, ampak so ga sami izdelovali iz mleka, ki so ga imeli doma. Prinesla nam je tudi sveže domače mleko, ki so ga otroci zelo radi poskusili in tudi popili.
V sredo smo se odpravili do čebelarstva Batištuta, kjer nam je mama Elis predstavila življenje in delo čebel. Poskusili smo tudi različne vrste medu in jedli medenjake.
V četrtek, smo lupili in rezali jabolka ter jih posušili.
V petek pa je prišel naš težko pričakovani dan – tradicionalni slovenski zajtrk. Z otroki smo pripravili prostor, na mizo nadeli posebne prte, prižgali svečke, poslušali slovensko himno in si zaželeli dober tek.

Galerija fotografij